tiistai 22. tammikuuta 2019

Ajatuksia bloggaamisesta

Viime aikoina olen kirjoittanut blogia harvemmin ja ehkä olen saanut pientä perspektiiviä, kun en ole niin ahkerasti ollut mukana blogimaailmassa. En tarkoita, että olisin blogia lopettamassa, mutta kaikki bloggaajat ainakin tietävät kuinka paljon työtä tapahtuu kulisseissa. Välillä on vaan hyvä ottaa iisimmin. Tässä tulee muutamia asioita, joita olen miettinyt bloggaamiseen liittyen.


Pr-tuotteet
Olen vähentänyt pr-tuotteiden vastaanottamista, koska jossain vaiheessa se alkoi tuntua taakalta. Olen toki erittäin iloinen ja otettu, jos yritykset ottavat yhteyttä. Teen mielellän yhteistyötä, kunhan tuote tuntuu 100 % omalta jutulta. Postissa odottaa nytkin pari mielenkiintoista pakettia, joiden avaamista odotan innolla. Vuosien aikana on kuitenkin tullut tapauksia, joissa olen saanut tuotteita ja sitten on pahimmillaan haluttu lukea teksti etukäteen. Ymmärrän, jos kyseessä olisi rahanvaihtoa sisältävä yhteistyö, mutta ihan harrastelijana tässä mennään. Haluan rauhassa kokeilla tuotteita ja jos olen tyytyväinen, niin teen jutun. Onneksi tälläisiä negatiivisia kokemuksia on vähän, mutta koen bloggaamisen rennommaksi, kun testijonossa ei ole kymmeniä pr-tuotteita. Saatujen tuotteiden kehuminen?
Pr-tuotteet ovat monen bloggaajan "pelastus", koska tulisi aika kalliiksi kirjoittaa blogia vaikka 4 kertaa viikossa itse ostetuilla tuotteilla. Pr-tuotteista voi olla montaa mieltä, mutta itse vierastan sitä ajattelua, että kaikki vain kehuisi saatuja tuotteita saadakseen niitä lisää. Omasta puolestani voin sanoa, että minua harmittaisi todella paljon, jos joku ostaisi tuotteen kehujeni takia, olipa se itse ostettu tai pr-tuote, eikä hän pitäisi siitä. Eihän sama tuote voi toimia kaikilla, mutta silti se harmittaisi.

Mutta miksi blogeissa tuntuu olevan lähinnä kehuvia arvosteluja? Koska hyvästä tuotteesta on mukavampi kirjoittaa kuin sellaisista kädenlämpöisistä jutuista, jotka eivät herätä mitään sanottavaa. Teen joskus harvemmin negatiivisia arvosteluja, mutta ei sellaisia huvittaisi jatkuvasti tehdä tai lukeakaan. Haluan myös ottaa testiin vain tuotteita, jotka minua kiinnostavat ja näin ne päätyvät helpommin myös blogiin. En esimerkiksi ottaisi pr-tuotteena kynsilakkoja, koska en oikeastaan lakkaa kynsiä eivätkä ne tuotteena kiinnosta minua.Tuotteiden vähentäminen
Minulta löytyy pahimmillaan reilut kymmenen kasvovoidetta avattuna, ja koska monet tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa, niin senhän arvaa ettei ne säily ikuisesti. Tämä on asia, johon haluan kiinnittää enemmän huomiota. Rakastan kokeilla uusia tuotteita, mutta samalla haaveilen siitä, että minulla olisi ne vakkarituotteet, joihin voi luottaa. Tuntuu mahdottomalta yhtälöltä, mutta samalla kuitenkin koen meneväni parempaan suuntaan. 

Ostan kosmetiikkaa blogin takia
Voin myöntää usemman kerran ostaneeni tuotteita ajatellen, että tästä saa hyvää blogimatskua. Olen jättänyt jonkun varmasti hyvän tuotteen ostamatta, koska haluan ottaa riskin ja testata jotain uutta, josta voisi tehdä blogiin sisältöä. Otan rennommin
Sanoisin, että olen aika rento tyyppi. En jaksa stressata asioista, jotka eivät maailmaa kaada, kuten blogiin liittyen. Tähtään kuitenkin siihen, että bloggaan vähintään kerran viikossa, joka on aika helppo juttu. Uskon, että keväämmällä valon ja energian lisääntyessä hurjat kaksikin kertaa viikossa onnistuisi sujuvasti. Tahtoisin, että myös muut osaisivat ottaa rennommin eivätkä suorittaisi elämää. Ketään ei haittaa, jos jätät yhden blogipostauksen tekemättä viikossa tai et tee jotain muuta asiaa, jonka rajat olet itse pääsi sisällä asettanut.Kirjoitin tämän tekstin vähän kuin selventääkseni ajatuksia. Minulla oli muutama asia, jonka halusin nostaa esiin, mutta teksti syntyi kuin itsestään ajatusten virtana. Pitäisiköhän alkaa kirjoittamaan päiväkirjaa, koska joskus asiat selkenee kun ne kirjaa ylös :)


30 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia ajatuksia♡ Mitä tulee itselläni pr-tuotteisiin, kirjoitan itse vain niistä, joista on jotain hyvää sanottavaa. Koen, että negatiiviset postaukset on aika turhia, todennäköisestihän sekin tuote on jollekin aivan täydellinen. Silloin tällöin tosin on kiva ihmetellä jonkin tuotteen logiikkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse teen samoin, eli kirjoitan lähinnä vain tuotteista joista pidän. Mutta tiedän, että moni ajattelee toisin, ja pitäisi kirjoittaa myös niistä huonoista kokemuksista, koska tietää sitten mitä tuotteita välttää :)

   Poista
  2. Mutta mutta... eikös tämä vähän toisin päinkin? Ymmärrän toki että hyvistä on kivempi kirjoittaa. Mutta joskus on hyvä kirjoittaa huonoista, joillekin ne taas voivat sopia loistavasti. Yhden roska on toisen aarre. Minua ainakin kiinnostaisi kovasti tällainen. Jotenkin sellainen blogissa luo rehdimmän meiningin, kuin että aina on kuulkaas löytynyt uusi suosikki ja kaikki saatu on niin ihanaa. Tykkään blogistasi, en ole havainnut mielistelyä 👍PauliinaH

   Poista
  3. Kosmetiikan suhteen on aina vaikea arvata mikä toimii kelläkin, mutta varmasti kirjoitan joskus (harvemmin kuitenkin) niistä huonoistakin tuotteista. Mä koetankin välttää superkehumista, että kaikki ovat aina PARHAITA, koska itseänikin sellainen vähän kyllästyttää, jos uusi tuote on aina parempi kuin kaikki muut.

   Poista
 2. Ajattelen bloggaamisesta tosi paljon samalla tavalla kuin sinä. Itseltä ei ole taidettu koskaan pelkkiä tuotteita vastaan ennakkoon lukemista ehdottaa, mutta sisältöä ja linkkejä ollaan kyllä haluttu ohjeistaa ja sellaiseenhan minä en suostu. Testaan ja jos koen tuotteen jollakin tapaa kiinnostavaksi kirjoitan siitä. Kaupallisissa yhteistöissäkin lähtökohta on aina se, että itseni on seisottava tuotteiden takana. Tietäisivätpä lukijat monestako kaupallisesta yhteistyöstä, joista on ollut ihan rahaa tarjolla olen vuosien aikana kieltäytynyt ihan siksi, että en ole itse pitänyt tuotteista, tai en ole kokenut, että sopisivat blogiini. Olen varmasti menettänyt tuhansia euroja, mutta haluan pysyä uskottavana lukijoilleni ja uskollisena omille arvoilleni.

  Ja joo, täällä on monesti jätetty kans se lempiseerumi ostamatta ja ostettu jotain mistä ei ole takeita pidänkö, mutta koska siitä saisi kiinnostavan jutun blogiin. :D Tiettyä bloggaajan hulluutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelen niin, että näin harrastajanakin teen aika paljon työtä yhden blogipostauksen eteen enkä ole velvollinen toimimaan kuten kaupallisissa yhteistöissä. En ala kirjoittamaan haukkumispostauksia huonoista tuotteista, jota jotkut ehkä pelkää, mutten ala kehumaankaan turhasta :)

   Poista
 3. Minulla on hieman samantyylisiä ajatuksia. Olen harventanut pr-näytteiden vastaanottoa ettei olisi sitä pakkoa kirjoittaa. Haluan tehdä blgoai nyt rennommin ja ajatuksella että sitten kun huvittaa :) luen kyllä päivittäin muiden blogeja ja yritän aina kommentoida :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä :). Pr-tuotteista ei ole pakko kirjoittaa, mutta koen silti jonkinlaista velvollisuutta kirjoittaa tuotteesta, jos pidän siitä. Pahimmillaan olen käyttänyt kuusi tuntia päivässä kuvaamiseen ja kirjoittamiseen, koska tiettyyn ajankohtaan on osunut niin paljon pr-tavaraa.

   Poista
 4. Mua jotenkin helpottaa nyt, kun ei ole montaa samankaltaista tuotetta odottamassa käyttöä, vaan voin rauhassa käyttää loppuun edelliset ennen kuin hankin uusia. Ymmärränkin hyvin, miksi olet vähentänyt pr-tuotteiden vastaanottamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri tavoitteeni ja kohta pitääkin lähteä kaupoille ostamaan vartalovoidetta ja huulirasvoja, koska jemmat alkavat tyhjetä. Haluan että kosmetiikkaa ei ole rajottomasti vaan sopivasti :)

   Poista
 5. Erittäin hyviä pointteja, samaa mieltä olen siitä että pr-näytteiden ja kaupallisen yhteistyön ero ei ole aina selkeä sidosryhmille! Kivaa talven jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi yleensä ei ole mitään ehtoja tai vaatimuksia, mutta varmasti silti tietyllä tavalla odotetaan että tuotteista kirjoitetaan :)

   Poista
 6. Voi tässä oli niin paljon omiakin ajatuksia. Mulla on edelleen vähän syyllinen olo, kun blogi ei päivity niin usein kuin haluaisi, mutta samalla tiedostan, että olen varmasti ainoa, jota asia vaivaa.

  Minä luen ilolla jokaisen jutun, joka tännekin ilmestyy, enkä tosiaankaan mieti kalenterin kanssa, että miksei se nyt päivitä:) Yritetään siis ottaa rennommin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä päivitin vielä syksyn alussa 2-3 kertaa viikossa, mutta tahti on hiipunut ja koen että sisällön pitäisi olla entistä parempaa, kun postauksia tulee harvemmin. Mutta pitää vain muistaa että bloggaaminen on mukava harrastus, eikä harrastusten takia pitäisi stressata :)

   Poista
 7. Mulla on ihan samoja ajatuksia blogini suhteen. Harrastuspohjalta mennään, joten postauksia syntyy jos on syntyäkseen, ei väkisin vääntämällä. Blogi vaatii uskomattoman paljon työtä ja se on pois muualta. Pidin kesällä kuukauden tauon, ja se teki todella hyvää. Kerran viikossa on ihan hyvä määrä, siinä jää aikaa muuhunkin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi tosiaan vaatii paljon työtä eikä tätä tekisi, jos siitä ei tykkäisi. Mutta bloggaaminen voi aiheuttaa kuitenkin stressiä, jos asettaa liian isot tavoitteet itselleen ja yleensä ihmisillä on muutenkin niin kiireiset elämät. Mäkin olen viettänyt kesällä ja joulun aikaan pidempiä taukoja ja se on aina hyväksi :)

   Poista
 8. Mielenkiintoisia ajatuksia sulla! Mulla ei todellakaan ole mitään pr:ää vastaan, päin vastoin, musta on hienoa, että bloggaajat/vloggaajat saavat tuotteita, joista kertoa yleisölle. En vain koe, että pr on oma juttu, joten en ole ainakaan toistaiseksi sellaista vastaan ottanut. Koska blogi (nykyisin Youtube-kanava) on mulle pelkkä harrastus ja keino jakaa kosmetiikkainnostutstani, haluan että voin sanoa tuotteesta suoraan mitä mieltä olen, olen sitten maksanut siitä itse tai en. Nykyisin en tosin tykkää kovin usein tehdä videoita, jotka keskittyvät negatiivisuuteen.

  Tuotteiden vähentäminen on itselläkin ollut pinnassa viime aikoina! Mä en aiemmin ole juurikaan innostunut ihonhoidosta, joten sillä saralla mulla ei onneksi ole hirveästi ylimääräistä. Päin vastoin haluaisin vähän parantaa sitä omaa rutiinia ja haluan löytää itselle ihan täydellisen rutiinin, jos sellaiseen nyt koskaan voi päästä. Meikkien kanssa keräily lähti mulla kuitenkin käsistä bloggaamisen aloitettua ja nyt oon havahtunut siihen, että en millään kerkeä näitä kaikkia käyttää ennen niiden pilaantumista. Sen takia oonkin viime vuonna innostunut pannuprojekteista ja nyt tammikuussa mulla alkoi vuoden mittainen ostolakko :D

  Ja vielä viimeiseksi, bloggaamisesta ei todellakaan kannata stressata! Sen pitäisi olla hauskaa! Mun mielestä on ihan ok kirjoittaa harvemmin tai vaikka pitää pieni breikki kokonaan, jos elämä sitä vaatii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tavallaan vähän harmittelenkin sitä miten nykyään kaikki kaupallistuu, vaikka toki pidän pr-tuotteiden tuomasta sisällöstä blogiini. Olen saanut testata niin paljon tuotteita, joita en olisi itse ehkä hoksannutkaan ostaa tai joista en ole kuullutkaan. Ymmärrän siis hyvin, jos ei lähde pr-touhuun mukaan, koska silloin ei tarvitse miettiä odottaako joku että kerron tuotteesta mitään. Siinä on sellaista vapautta tehdä mitä huvittaa. Pr-tuotteisiin ei liity yleensä mitään vaatimuksia, että kirjoita tästä tuottesta. Mtta siitä tulee helposti sellainen tunne, että on jonkinlainen velvollisuus kirjoittaa, jos olen tuotteesta pitänyt.

   Mulla taas blogi ja kiinnostus keskittyy enemmän ihonhoitoon, mutta alan ilokseni huomata, että tavaran määrä vähenee. Tuntuu turhalta omistaa useita samanlaisia tuotteita, joita en ehdi kaikkia käyttää. Saan enemmän iloa siitä, että käytän tuotteita loppuun kuin että pöydällä olisi viisi purkkia joka aorttia, jotka menevät pilalle.

   Mulle sopii nyt tämä harvemmin postaaminen, koska pysyy kuitenkin tatsi hommaan :)

   Poista
 9. Hyvin samanlaisia ajatuksia täälläkin ja oot hyvin tuonut tärkei pointteja esille. Mä itse tykkään kirjottaa välillä myös niistä huonoistakin tuotteista sillä ei ne kehujakaan saaneet tuotteet aina kaikille sovi. Painoitan yleensä kirjoittaessani huonommista tuotteista, että se on oma kokemukseni ja tuote voi sopia muille paremmin kuin itselleni.

  Ihana asenne sulla tuon kerta viikkoon postaus on riittävä, sillä itse pyrin kirjoittamaan 3-4 postausta viikossa ja se välillä tuottaa päänvaivaa. Ei pitäisi stressata sillä teen kuitenkin blogia vain omaksi ilokseni ja harrastuksena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta sellaiset tekstit on mielenkiintoisia, jos kirjoittaa vaikka niistä kaikkien hehkuttamista tuotteista, joista ei itse pitänytkään. Mutta esim. Youtubessa mua on alkanut kyllästyttämään eräs ulkomaalainen kanava, joka keskittyy lähinnä haukkumaan tuotteita ja näin mielestäni koettaa saada itselleen mainetta "ainoana rehellisenä ihmisenä tubessa". No siellä liikkuukin niin isot rahat, että varmasti jotkut voivat lähteä kehumaan tuotteita rahan takia, mutta blogimaailmassa mieluummin keskitytään niihin hyviin tuotteisiin.

   Mä ihmettelen miten sinä tai moni muukin ehtii blogata näin usein. Etenkin jos käy töissä, on perhettä, harrastuksia ja kaikkea muuta. Ihailtavaa panostusta vaikka moni selvästi tuskaileekin ajankäytön kanssa :)

   Poista
 10. Mielenkiintoisia ajatuksia, vähän samanlaisia on pyörinyt omassa päässä nyt blogitauon jälkeen. Olen päättänyt pitää postaustahtia harvempana kuin aiemmin, sillä haluan pitää tämän sellaisena ihanana, voimaa tuovana ja piristävänä harrastuksena. Välillä kun se saattaa kääntyä ihan päälaelleen, jos yrittää "suorittaa" liikaa.

  Oikein ihanaa loppuviikkoa Maija! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän siinä helposti käy, että jos alkaa suorittamaan harrastuksia niin ilo katoaa. Joten rennosti vaan :)

   Poista
 11. Tää olisi voinut olla kuin mun kynästä <3 Mutta mä luulen, että sellainen "hitaampi bloggaus/sometus" alkaa nostaa päätään, ja luulen että tietty alkuaikojen rosoisuus ja kotikutoisuus nostaa pintaansa, sellaisen liian sliipatun somesisällön sijaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin kaipaan sellaista sopivaa amatöörimäisyyttä ja kotoisuutta, koska nykyään kaikki kaupallistuu herkästi. Mä kuitenkin tykkään että kuvat ovat kauniita, joka aiheuttaa joskus naurettavan monta ottoa, mutta otan senkin suhteen iisimmin. Nykyään on onneksi niin paljon bloggaajia, että lukemista silti riittää joka päivälle, vaikka julkaisutahti vähenisi :)

   Poista
 12. Hurjalta kuulostaa noi vaatimukset nähdä postaus ennen sen julkaisua. En itse ikinä suostuisi tollaseen! Monessa kohdassa oon samaa mieltä sun kanssa. Tosi usein kuulee puhuttavan siitä, kuinka epäaitoja saaduista tuotteista kirjoitetut postaukset on, kun niissä vaan kehutaan tuotetta. Voi se joskus ollakin sitä, että kehutaan vain kehumisen ilosta ja siinä toivossa, että saataisiin lisää tuotteita, mutta useimmilla on varmasti juurikin toi ajatus, ettei mielellään kirjoita negatiivisia arvioita blogiin. Mä en itse näe mitään järkeä kirjoittaa jostain saamastani tuotteesta, jos se ei ole mua yhtään miellyttänyt. Ja ajattelen kyllä siinä kohtaa myös sitä brändiä, jonka tuotteen olen saanut testiin, sillä eihän se heidänkään etu ole, jos mä kirjoitan pelkkää negatiivista heidän tuotteestaan, sillä en myöskään kehu jos ei ole siihen aihetta. Parempi jättää kirjoittamatta, ja yleensä sellaset ei-niin-mieluisat tuotteetkin tulee itsellä sitten jollain tapaa arvioitua, kun kirjoittelee loppuneista. Mutta siis en varta vasten lähtisi kirjoittamaan pr-näytteestä, jos se ei ole mua miellyttänyt. Siitä syystä en myöskään lähtökohtaisesti ota testiin tuotteita, joiden luulen olevan itselleni sopimattomia :)

  Todella hyvä ja ajatuksia herättävä postaus! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmaan se mistä jotkut lukijat ei tykkää, eli jos jätetään ne huonot arvostelut tekemättä. Mutta munkin mielestä se on juuri ihan ookoo olla kirjoittamatta tuotteesta kuin haukkua sitä. Pr-tuotteita ei huvikseen lähetellä ja onhan niiden takana aina motiivi saada näkyvyyttä ja huomioita, vaikkei vaaditakaan kirjoitusta.

   Poista
 13. Omassa blogissa ei pahemmin pr-tuotteita vilahtele, kun ei niitä oikein tule :D Melkein kaikki on siis itse ostettua (noin 99 %). Tai yksi firma antaisi, mutta ne pitäisi käydä hakemassa (jännä sinänsä, että muille sitten kyllä postittavat). Joskus toki voi tulla satunnaisia juttuja, mutta viimeksi sellainenkin tainnut tapahtua 2017 tai 2016 :'D

  Itse kyllä tykkään muiden saaduista tuotteista lukea tietoa, siis jos asia kiinnostaa (jos ei, niin en avaa koko tekstiä).

  Itse julkaisen postauksen joka toinen päivä, toki nekin tulee ajastettuna blogiin sekä Facebookiin. Nyt taitaa olla helmikuun 10. päivään saakka tekstejä. Ja kyllähän siinä joskus käy niin, että ei keksi oikein mitään järkevää. Sitten työnnän projekteja eetteriin ja niiden tilannekatsauksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lieneeköhän tuo firma Lush, koska hehän muuttivat toimintaa niin että postitusta pitää pyytää erikseen. En ole viitsinyt pyytää toimitusta, joten pr-tuotteet jää saamatta :D

   Sulla on kyllä ahkera tahti. Itselläni ehkä vaativin osa bloggaamisessa on kuvaaminen, koska kuvaan lähinnä vain luonnonvalossa ja sitähän on aika rajoitetusti. Siksi on onni että luonnoksia riittää.

   Poista
 14. Hyviä ajatuksia, joita oli kiva lukea. Tuo "elämän suorittaminen" etenkin kolahti, koska mä olen pyrkinyt aivan samaan: ottamaan rennommin. Elämään elämää, eikä oikeasti vaan suorittamaan päivästä toiseen. Sitä on tullut tehtyä jo aivan liikaa vuosien aikana! Terv. super-suorittaja Mia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kaikilla on jotkin osa-alueet elämässään, joiden kanssa voi ottaa rennommin oli se sitten työt tai kotona siivoaminen. Mä en ole koskaan ollut supersuorittaja ja ihmettelenkin ihmisiä, joiden päivät ovat täynnä aikatauluja, koska mulle on joskus ihan tarpeeksi vaativaa että teen itselleni ruokaa ja pesen pyykkiä illalla :D

   Poista