torstai 28. tammikuuta 2016

Onko se haitaksi vai ei?

Moni varmasti muistaa blogeissakin runsaasti pyörineet jutut muovirakeiden haitallisuudesta ympäristölle, ja itsekin olen sen jälkeen koettanut aina tarkastaa mitä rakeita kuorintavoiteet sisältävät. Esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa suosimalla ei yleensä tarvitse muovipalluroita pelätä, jos ei muista mitkä kaikki pitkät nimet voivat olla muovia.


Bongasin Palmoliven uudet, herkulliset suihkugeelit mainoksesta ja kävin viikonloppuna nämä ostamassa. Vasta kotona vilkaisin INCI-listaa, ja ällistyin. Mitä, acrylates copolymer? Täällä olevassa uutisessa ainesosa on listattu haitalliseksi muoviksi, jotka päätyvät suihkun kautta vesistöjä pilaamaan.


Mutta tämähän on suihkugeeli eikä edes kuoriva suihkugeeli? Eikä tässä ole mitään rakeita, vaan koostumus on täysin pehmeää. Heräsi siis pieni ihmetys. Tein haun incihaku.com sivulla ja acrylates copolymerin sanotaan olevan kalvonmuodostaja, antistaattinen aine ja sideaine. Ainesosan käytöllä ei mainita ympäristöä kuormittavia vaikutuksia, toisin kuin vaikkapa polyethylene terephthalaten kohdalla sanotaan. Jälkimmäinen on siis selvästi haitallinen muovi luonnolle. 


Aloin pohtimaan, että ilmeisesti acrylates copolymer voi olla niin nesteenä kuin rakeena. Täältä löysin maininnan, että kyseinen kemikaali voi ilmetä esimerkiksi sitkeänä, valkoisena nesteenä tai valkoisina rakeina.

Voisin siis päätellä, että acrylates copolymeriä ehkä kannattaisi vältellä, jos kyseessä on kuorintatuote. Mutta toisaalta kemikaali voi olla kuorintavoiteessa esimerkiksi sideaineena, ja rakeet voivat olla jotain muuta poly-alkuista kemikaalia? Nämä päätelmät ovat omia johtopäätöksiä googlauksen kautta saatujen tietojen perusteella, joten jos joku tietää asiasta lisää, niin saa ihmeessä kertoa.


Acrylates copolymerin ominaisuudet kyllä huomaa suihkugeelin koostumuksessa. Geeli on yllättävän jämäkkää ja tahmeaa, jopa liisterimäistä. Jos tämä kemikaali voi olla luonnolle haitallinen, niin sitä se voi olla myös ihmisille. Acrylates copolymer voi aiheuttaa ärsytystä, muttei herkistymistä. Muovin lisäksi uutisiin on noussut juttu mahdollisesti syöpää aiheuttavasta ainesosasta, joten nämä asiat ovat syynä miksi haluan siirtyä enemmän luonnonkosmetiikan käyttäjäksi.

Itse suihkugeeleistä voisin sanoa sen verran, että ainakin Chocolate Passion on juuri niin makean herkullinen kuin miltä se näyttääkin. Mutta ensi kerralla katson tarkemmin ja jätän tuotteen varalta kauppaan, jos siinä on jotain poly-nimistä kemikaalia (eli muovia). Silti hieman ihmetyttää eri lähteiden päätelmät siitä onko acrylates copolymer haitallinen muovi vai ei? Onko kemikaali haitallinen vain kiinteässä muodossa? 

20 kommenttia:

 1. Oho, aika yllättävää! :( Pitääpä itsekin ihan mielenkiinnosta alkaa perehtymään enemmän inci-listoihin. Hyvä, kun kirjoitit tästä aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyllä herätti minussa mielenkiinnon, koska luulin että acrylate copolymer on automaattisesti muovirae, kuten olin monesta lähteestä oppinut :)

   Poista
 2. Mun mielestä nuo Palmoliven suihkugeelit on järestään tosi sitkeitä ja melkein venyviä eli kai sen sit selittäs just tuo ainesosa? Ite tuoksuttelin sitä uutta vaniljaversioo,ihana!♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ainakin itse päättelin, että tämä ainesosa olisi syynä koostumukseen. Palmolivesta mulla ei ole kuin yhden pikkupullon verran aiempaa kokemusta, mutta siihen verrattuna tämä oli yllättävän tahmeaa :)

   Poista
 3. Jännän kuuloinen koostumus, jos on liisteriä. Jostain vähän aikaa sitten luin, että muistaakseni ensi vuoden alussa ollaan ainakin jenkkilässä kieltämässä noi muovirakeet kokonaan, että sellaista tuotetta ei saa sitten enää myydä, joten rakeet on korvattava jollain muulla. En tiedä sitten miten muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnolliset ainesosat olisivat helppo vaihtoehto muovien tilalle :). Luin että euroopassakin moni suuri kosmetiikkavalmistaja on lopettanut tai on lopettamassa muovirakeiden käytön, joten se on hyvä uutinen. Muovirakeet voisi kieltää kokonaan.

   Poista
  2. Nokun mäkin muistan tästä kiellosta kuulleeni, mutta nää tuppaa olemaan (kuten on tästä viimeaikaisestä häslingistä huomattu) aika monimutkaisia prosesseja, mene ja tiedä. Mutta jännä, luulisi että halutun koostumuksen saisi jollain muullakin aikaan

   Poista
  3. Minusta se olisi helppo ratkaisu, että lopetettaisiin muovirakeiden käyttö ja siirryttäisin luonnollisiin kuorintarakeisiin. En tosin tiedä nostaako se kustannuksia vai mikä on syynä muovin käyttöön :)

   Poista
 4. Monet firmat ovat kyllä reagoineet mikrorakeiden haitallisuuteen ja ovat poistaneet niitä vuoden 2015 aikana ja jotkut pyrkivät siihen vuoteen 2017 mennessä. Aiheesta on mm. ollut Kuningaskuluttajassa. Joten eiköhän muutosta tapahdu (toivottavasti).

  Itse taas olen myös huomannut että jossain kuorivassa tuotteessa tämä kuoriva aine on ollut vaikka se luonnollisempi ainesosa, mutta silti tätä vesistöille haitallista ainesosaa on esiintynyt tuotteessa toimittamassa jotain muuta virkaa tuotteessa. Onko se sitten sen parempi vaihtoehto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin jotain tälläisiä vuosilukuja, eli toivottavasti tulevaisuudessa ei ole enää muovirakeita.

   Tuollaiset välimallin ratkaisut ovat kaksiteräinen miekka. Tulee mieleen parabeenit, jotka vaihdettiin toisiin säilöntäaineisiin, jotka ovatkin sitten pahemmin allergisoivia aineita.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ne ovat, joten toivottavasti mahdollisimman moni vähentäisi muovia kosmetiikassa, niin kuluttajat kuin valmistajatkin :)

   Poista
 6. Nähdessä ensin kuvan olisi tehnyt mieli vain kirjoittaa"ihania" näitä on pakko saada, mutta sitten luettuani tekstin kiinnostus lopahti siihen. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin luulin ostavani kivat suihkugeelit, mutta ehkä ei sittenkään.

   Poista
 7. Vaelsin tänne pirkon paletilta kommentin kautta ja vaikka normaalisti olen äänetön sivujen seuraaja niin ajattelin jättää tapojeni vastaisesti kommentin. Ihan vain moikatakseni.

  Kaunis blogi, tyylikkäät kuvat ja mukava kirjoitustyyli sinulla. Erityisplussaa siitä, että olet maininnut useiden tuotepostausten jälkeen tuotteiden hintatason. Tykkään.

  T: Riia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentista. Ennen blogia en itsekään juuri kommentoinut, mutta ne ovat kiva juttu näin kirjoittajan näkökulmasta, koska tietää, että jutut herättää mielipiteitä :)

   Poista
 8. Tämä aihe on ollut nyt pinnalla, ja hyvä niin. Tosin on kyllä hankala aina tietää, että onko nyt esim. jokin poly-alkuinen ainesosa nyt sitä vaarallista mikromuovia, vaikka rakeita ei tuotteessa olisikaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tämä jäi minua nyt vähän mietityttämään, koska ilmeisesti sama kemikaali olla tietyssä muodossa haitallinen ja toisessa ei. Olisi mielenkiintoista, jos joku osaisi asiaa avata paremmin :)

   Poista
 9. Pari vuotta sitten tapahtui niin, että kun tuo atooppinen ihottuma taas lepotilasta heräsi, niin en ole voinut käyttää kaupan suihkugeelejä, Rexonoita, Palmoliveä jne. Ennen ei ollut mitään ongelmaa, mutta nyt nämä tekevät ihon rutikuivaksi ja kutisevaksi. :)

  Kivaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupan suihkugeelit voivat olla melko peseviä, joten suosittelen suihkuöljyjä, ne ovat ihania :)

   Poista