torstai 18. tammikuuta 2018

Saako kosmetiikkaa availla kaupassa?

Tuttu tilanne kaupassa. Ihminen seisoo kosmetiikkakäytävällä, nappaa hyllystä tuotteen ja kiepsauttaa korkin auki nuuhkiakseen vaikkapa suihkugeeliä. Shampoot ja suihkusaippuat eivät ihan heti vanhene avaamisesta ja ne tulevat yleensä nopeasti myös käyttöön. Eikä niissä tarvitse mitään repiä auki, eli pakkaus ei mene rikki. Mutta onko se silti ok? Eihän kaupassa ole ylipäätään sallittua avata tuotteita ja testailla tuoksua tai koostumusta, vaikka tuote ei siitä pilalle menisikään.


Suhtaudun värikosmetiikkaan jyrkemmin, koska niitä ei mielestäni sovi lainkaan availla. Toivon ja uskon, että kaikki fiksut ihmiset pitävät näppinsä erossa esimerkiksi ripsivärien testailusta niiden nopean vanhenemisen ja hygienian takia. Yleensä värimeikeistä löytyy testerit, mutta eihän niiden puuttuminen ole oikeutus avata myyntituotetta. Kukaan ei halua ostaa meikkituotetta, jota on käytetty tai josta on esimerkiksi sinetti rikottu. Tässä tapauksessa siitä todennäköisesti aiheutuu kaupalle tappiota, tai ainakin tuotteen arvon alenemista, koska avattu tuote pitää nyt myydä alehintaan.


En pöyristy, jos joku haluaa tutustua parin euron suihkugeelin tuoksuun. Mutta sitten mennään rajan yli, jos puristaa vaikka tuubista voidetta kädelle tai pakkausta joutuu availemaan, vaikkapa sinetin rikkomalla. Kulutuskosmetiikan (saippuat, shampoot, hoitoaineet jne.) haisteluun en suhtaudu niin jyrkästi, mutta miten on sinun mielestä? Onko tuoksuttelu kaupassa hyväksyttävää vai paheksuttavaa? Vaikuttaako tuotteen hinta siihen mitä kehtaa nuuhkaista? 

En kirjoittanut tätä tekstiä mitenkään sormea heristellen, vaan tuoden esiin huomion joka herättää minussa pohdintaa :)


29 kommenttia:

 1. Mua ei haittaa, että ihmiset marketeissa niitä suihkugeelejä nuuhkii, mutta eihän sekään kai silti ihan sallittua tosiaan ole. Ymmärrän hyvin, ettei niistä ole testereitä, mutta esim. The Body Shopin liikkeessähän testerit löytyy myös suihkugeeleistä niin tietää mistä nuuhkia :) Meikkien availua en hyväksy lainkaan! Pari kertaa oon mennyt vahingossa ostamaan käytetyn huulipunan ja molemmista oli kaiken lisäksi mun mielestä testerit siellä kaupassa.. En todellakaan halua laittaa huulilleni punaa, jota joku toinen on jo testannut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus nuuhkinut esim. suihkugeeliä, mutta silti taisin pälyillä ympärilleni, koska tiesin sen olevan kiellettyä enkä enää niin tee. Inhottaa oikein nähdä, jos hyllyssä on selvästi kokeiltuja tuotteita ja saa oikein etsiä avaamattoman tuotteen.

   Poista
 2. Mä nuuhkin huuhteluaineita kaupassa jos olen ostamassa jotain muuta kuin entuudestaan tuttua:D Tuoksuista yleensä on testerit ja kosmetiikasta muutenkin, mutta jos ei, niin silloin niitä ei auota. Monessa paikassa lukeekin, että avattu tuote on ostopäätös, mutta käytännössä tätä ei kai valvota mitenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä periaate, eli jos avaa niin ostaa. Mutta luulen, että moni avaa useamminkin purkin löytääkseni sen itselleen sopivimman :)

   Poista
 3. Mun mielestä kaikista tuotteista pitäis olla testerit (Suomessa marketeissa ollaan jotenkin huonoja tässä, mun mielestä jenkeissä on shampoista lähtien testerit kaikesta), noissakin nestemäisissä vois olla sinetti korkin alla kuten esim. philosophyn suihkugeeleissä on, joista voi tarkistaa, että sitä ei ole kukaan avannut ennen sua. Avaaminen kuitenkin vaikuttaa aina säilyvyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisi, että joka kaupassa olisi testerit vaikka olisi kuinka halpa tuote, koska se vähentäisi hävikkiä. Kerran ihan yllätyin, kun löysin Tokmannilta voidepurkin joka oli testeri :D

   Poista
  2. Jonna, omien kokemuksieni perusteella Jenkeissä testerit eivät ole mikään itsestäänselvyys. Esim. drugstoreissa testereitä on todella huonosti (jos on ollenkaan). Sephorasta testerit kyllä löytyy.

   Poista
 4. Mä olen jyrkkä tässä asiassa eli missään nimessä myyntipakkauksia ei pidä availla olipa sitten värikosmetiikkaa tai saippuoita tai ihonhoitotuotteita. Mun mielestä jo tuotteiden availu ja nuuhkiminen on tuotteen luvatonta "käyttöönottoa", jolloin ne pitäisi sitten myös ostaa, eikä lykätä takaisin hyllyyn. Itse en koskaan availe myyntipakkauksia ja varsinkin avattujen meikkien kohdalla saan sisäinen itkupotkuraivarin, argh;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä otan monesti purkin sieltä taaempaa, koska ajatus että joku on voinut tätä nuuhkia häiritsee minua :)

   Poista
 5. Meikkien ja juuri värikosmetiikan kokeilua en ymmärrä ja mikään ei ole ärsyttävämpää kuin sinetti rikotut tuotteet, varsinkin kun itse työskentelee niiden parissa. Hiustenhoito tuotteita ei mun mielestä tarvitse tuoksutella, mutta suihkugeelin tuoksuttelun ymmärrän. Kosmetiikkaliikkeissä kaikista tuoksuista on yleensä testerit, mutta päivittäistavarakaupoissa ei. Mun mielestä päivittäistavarakauppoihin pitäisi saada myös testeri pullot esimerkiksi juuri suihkugeeleistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut ihmiset ovat niin tarkkoja tuoksuista, että voivat nuuhkia vaikka shampootkin, mutta itselle se ei ole niin tarkkaa. Joskus harvoin tuote voi jäädä käyttämättä, jos tuoksu todella tökkii. Mutta minusta se on pieni riski, joka on otettava ilman että availen pakkauksia :)

   Poista
 6. Mulla oli tapana aiemmin nuuhkasta suihkugeelejä, jos niissä oli semmonen flippikorkki, mutta nykyään en enää tee sitä, koska vaikka ei se mitenkään erityisen vaarallista ole, niin silti ehkä hieman kyseenalaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun teki mieli viimeksi tänään nuuhkaista suihkugeeliä, mutta minusta se on vaan väärin vaikka onkin pieni rike :)

   Poista
 7. No itse en kyllä edes nuuhkisi! :D Jos on pakko tietää, miltä suihkari tuoksuu ennen ostoa, sitten kannattanee siirtyä vaikka Lushille tms. shoppailemaan, jossa on mahdollisuus tuoksutella tuotteita etukäteen :)

  Kaikkein ärsyttävimpiä on kyllä ne tyypit, jotka lähmii värikosmetiikan myyntikappaleita. Kiva avata joku luomiväripaletti kotona vain huomatakseen, että joku tahmatassu on jo käynyt ronkkimassa sitä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lushin kaltaiset vähän kalliimmat kaupat ovat loistavia, koska tuotteita voi ihan rauhassa kokeilla ja siihen on mahdollisuus. Mä varmaan palauttaisin tuotteen kauppaan, jos vaikka huomaisin että luomivärejä olisi ronklattu :)

   Poista
 8. Sorrun itse juurikin suihkugeelien tuoksutteluun, sillä niiden kanssa tuoksu ostoon eniten vaikuttava tekijä :D Olen siis samaa mieltä kanssasi, että markettikosmetiikan avaus tuoksuttelumielessä on ihan ok, mutta sekin tulee tosiaan tehdä ilman, että joutuu rikkomaan sinettiä. Värikosmetiikan kanssa availu ei ole ok, mutta niissä onneksi on yleensä suojaavat sinetit, joista tietää tuotteen olevan avaamaton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle just joku suihkugeelin nuuhkaisu menettelee, vaikka en sitä itse tee ja koen sen kuitenkin vähän vääräksi. Sinettejä saisi olla kuitenkin enemmän, koska aika monesti meikkituotteesta ei pysty päättelemään päälle päin onko se avattu vai ei :)

   Poista
 9. Hyviä pointteja. Mä en auo myyntipakkauksia nuuhkiakseni tai muutenkaan, mutta en sitten myöskään osta tuotteita, joissa ei ole testeriä ja joita en ole jo joskus aiemmin käyttänyt tai päässyt kokeilemaan. Jumitan siis pitkälti samoissa vanhoissa merkeissä vuodesta toiseen, kun en halua ostaa sikaa säkissä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käytän ja ostan paljon uutta kosmetiikkaa, joten se onkin aina sitten pieni yllätys mitä sisältä paljastuu. Mutta ehkä se on osa uuden tuotteen testaamisen jännitystä :)

   Poista
 10. Mä haistelen ainakin pesuaineiden tuoksut läpi ennen ostoa ja välillä myös käsisaippuat. Eihän se periaatteessa ole ok, mutta jos niistä ei ole testereitä niin eipä jää paljoa vaihtoehtoja. Hutiostoksia vältän viimeiseen asti, se on niin ärsyttävää jos joku haiseekin pahalta. Oon tosi tarkka tuoksujen suhteen muutenkin ja ehdottomasti kaikesta tuoksuvasta pitäisi olla vähintään nuuhkaisumahdollisuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä suosin hajusteettomia pesuaineita, koska moni pesuaine ottaa jotenkin henkeen, joten siinä kyllä ymmärrän nuuhkimisen. Tässä voisi tulla lopptulokseen, että testerit kaikkiin tuotteisiin :)

   Poista
 11. Ihan samaa mieltä kaikessa, tätä varten on testerit. Tosin myönnän tuoksuttavani huuhteluaineet, jotta löytäisin aina sen mieluisimman.

  Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän taitaa olla melko tavallista :). Itse en pesuaineita nuuhki, joten mulla ei tämä ajatus tullutkaan mieleen. Ajattelin että ihmiset nuuhkii yleensä perus suihkusaippuoita yms, mutta onhan se tärkeää mille vaatteet tuoksuu :). Hyvää viikonloppua :)

   Poista
 12. oon kyllä täysin samaa mieltä sun kanssa :) mun mielestä se on tosi törkeetä että avaa ja testaa just vaikka jotain ripsaria joka ei ole edes testeri :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän takia toivoisin, että meikkituotteissa olisi aina sinetit ettei tule vahingossa ostettua avattua tuotetta :)

   Poista
 13. Muistan kerran kun ostin Rimmelin purkissa olleen peiteaineen ja kotona kun avasin sen niin siinä oli useammat sormenjäljet :/ Meni kyllä roskiin. Joskus kyllä harmittaa kun ei ole värikosmetiikallekaan testereitä vaan pitää ihan sokkona ostaa! Ja sitten ei tiedä mitä tuotteita on availtu, jos tuotteissa ei ole mitään teippejä tai vastaavia korkkien kohdilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä veisin tuotteen takaisin kauppaan, jos huomaisin sen olevan avattu eli omasta mielestä pilalla :)

   Poista
 14. Itse kun oli kaupassa töissä (ihan pieni, siis tosi pieni Ässä), niin sielläkin huomasi vaikka minkälaista liikkujaa olipa osasto mikä tahansa. Ja koska kaupassakin laitetaan uudet taakse, vanhat eteen -taktiikalla, niin itsekin aina otan sieltä ihan takaa jonkin tuotteen. Yritän välttyä siltä, että se olisi aukaistu.

  Ehkäpä pahin, minkä olen nähnyt kahdesti (sama porukka) lakkasi Carlsonilla alelaarien kynsilakoilla kynnet :D Tätä samaa näkyi muinoin myös Seppälässä, vaikka ne oli ihan kassojen vieressä!

  Suihkugeelinuuhkijoita näkee useimmiten, pyykinpesuaine ei ole tullut mieleenkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin otan lähes aina jonkun muun tuotteen kuin sen ihan etummaisen, ihan varalta vaan :D. Ehkä teineiltä ymmärrän sen hölmöyden ja ajattelemattomuuden, jos vaikka lakkaa kynsiä, mutta aikuisten ihmisten pitäisi ymmärtää.

   Poista