perjantai 6. helmikuuta 2015

Eroon silmälaseista osa.1

Minulla on ollut silmälasit 12 vuotta, ja viime vuoden lopulla tulin tulokseen, että voisin mennä silmien laserleikkaukseen. Kävin ilmaisessa laserleikkauksen ennakkoarviossa, jossa tutkittiin sarveiskalvon paksuus ja kaarevuus sekä silmien taittovirhe. Tämä tutkimus oli nopea vartin käynti, jossa voitiin alustavasti todeta silmieni soveltuvan leikattaviksi. Vahvuutta minulla on silmälaseissa -3.00 ja -3.25, eikä näköni ole muuttunut neljään vuoteen. Leikkaukseen ei kannata mennä, jos näössä on ollut muutoksia 1-2 vuoden sisällä. Laserointi on muuten turhaa, jos näkö vielä jatkaa huononemista.

Pupillit silmätippojen jälkeen.

Ennakkoarvion jälkeen piti käydä varsinaisessa esitutkimuksessa, jossa silmät tutkittiin vielä tarkemmin. Esitutkimus kesti noin 50 minuuttia, josta 20 minuuttia meni siihen, että odotettiin silmätippojen vaikutuksen alkavan. Tutkimuksessa silmiin laitettiin mustuaiset suurentavia tippoja, joten pupillit olivat sen päivän ajan lautasen kokoiset ja tavallista suuremmat vielä seuraavanakin päivänä. Tipat vaikuttivat myös näköön, koska en nähnyt lähelle muuten kuin ottamalla lasit pois päästä. Likinäköisenä näen normaalisti hyvin lähelle. Esitutkimus maksoi Kelan suorakorvauksen jälkeen 151,60 €.


Odotan innolla aikaa, jolloin pääsen silmälaseista eroon. Ei enää tahroja linsseissä, ei lasien putsausta, ei huurtumista, ei ylimääräistä varomista eikä sadepisaroita lasien pinnalla. Haluan nähdä monen vuoden jälkeen omilla silmilläni ja käyttää kesällä aurinkolaseja! Toki piilolinssien avulla voisi käyttää aurinkolaseja, mutta en koskaan ole innostunut niitä kokeilemaan. Minulla on yhdet arskat vahvuuksilla, mutta ohennuksista huolimatta lasit painavat minusta aivan liikaa.

Aurinkolasit, jotka otin mukaan, jos silmät olisivat olleet valonarat.

Halpaa hupiahan silmien laserleikkaus ei ole. Lisämaksuja tulee esitutkimuksesta, ainakin yhdestä kontrollikäynnistä leikkauksen jälkeen ja silmätippojakin pitää ostaa puolen vuoden  ajan. Molempien silmien FemtoLasik-leikkaus maksaa 2 400 euroa.  Tähän summaan on huomioitu 580 euron alennuskampanja, joten normaalisti leikkauksen hinta on lähes 3 000 €. Uskon, että jos voin seuraavat vuosikymmenet nähdä ilman silmälaseja, niin on tämä hintansa arvoista. Ikänäön takiahan voi joutua hankkimaan silmälasit tai leikata silmät uudestaan ikänäön korjaamiseksi, mutta se on monen vuoden päässä oleva murhe. Leikkaus on ensi viikolla, enkä mitenkään innolla odota itse toimenpidettä, vaan keskityn lopputulokseen. Toivon tietenkin, että kaikki menee hyvin ja voin unohtaa silmälasit. 

6 kommenttia:

 1. Itsekin oon miettinyt silmien leikkausta, koska elän piilareiden varassa ja silmät alkavat vissiin pikkuhiljaa kypsyä siihen että niihin joka päivä lätkitään ylimääräisiä esineitä.
  Mutta en ole ihan varma saisko mun näön edes korjattua koska olen niin sokea... siis niin sokea etten pysty kunnolla olemaan silmälasit päässä koska ne rajoittaa näkökenttää ja kaikki mikä jää lasien ulkopuolelle on mulle näkymätöntä (eli esimerkiksi rappusten alas käveleminen on lasit päässä tuskaista.) Mitä sulla on vahvuudet laseissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohtui tosiaan mainita vahvuudet (lisään ne tekstiin) eli mulla on vahvuutta -3.00 ja -3.25. Ei siis superhuono näkö, mutta kuitenkin ilman laseja yksityiskohdat sumenee ja elämä olisi hankalaa. Kannattaa selvittää asiaa, jos laserleikkaus kiinnostaa. Tälläinen vastaus löytyi googlaamalla:

   Leikkaukset soveltuvat parhaiten alle -12 diopterin likinäköisyyden (myopia, näkö kauas huono, miinus-lasit), alle +4.0 diopterin kaukotaitteisuuden (hyperopia, näkö huono lähelle, plus-lasit) sekä alle 6 diopterin hajataitteisuuden (astigmatia) korjaamiseen.

   Poista
 2. Tsemppiä leikkaukseen ja paranemiseen! Minäkin olen käyttänyt laseja jo 13 vuotta päivittäin, mutta en tiedä, että menenkö koskaan leikkaukseen. Lasit ovat niin olennainen osa identiteettiäni, että minusta tuntuisi oudolta olla ilman :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulle silmälasit ovat olleet aina pakollinen paha, jota ilman ei pärjää ja niitä on pakko käyttää. Ihailen kyllä muilla kauniita ja persoonallisia silmälaseja, mutta itse haluan omistani eroon :D

   Poista
 3. Samaa olen miettinyt, mutta kohta varmaankin tulee lasit mahdollisen plussanäön puolesta, jotta olkoon. Kovasti zemppiä leikkaukseen ja mukavaa kuulla sitten miten on mennyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta, kerron sitten leikkauksen jälkeen miten meni :)

   Poista